2/28/2012

Thai Spicy Mixed Vegetable Soup with Prawns (Kang Liang Goong Sod แกงเลียงกุ้งสด)




















Ingredients:

350 grams prawns, cleaned, shelled, and deveined
1 cup babycorn, sliced
1 cup of each any fresh vegetables such as gourd pumpkin luffa, cut into well pieces
1/2 cup hoary basil leaves
4 cup water
1/2 cups galingale
1 tablespoon fish sauce

Ingredients : Spice Mixture

12 pepper corns
12 shallots
1 tablespoon shrimp paste
1/2 cup dried shrimp
2 tablespoon fish sauce

Directions:

1. Grind all spice mixture ingredients in a mortar and pound until mixed thoroughly (or using food processor or instant paste).

2. Heat water in a pot, then add spice mixture and keep stirring it.

3. When the soup boils again, add fish sauce. Wait for another 20 seconds, then add prawns, vegetables.

4. When vegetables are cooked thoroughly, taste and add fish sauce or salt as desired, then remove from heat.

5. Transfer to a serving bowl and serve immediately with hot steamed e

2/22/2012

Spicy Minced Pork Prawn and Glass Noodle Salad. ลาบวุ้นเส้น


















เครื่องปรุง

1. วุ้นเส้น 40 กรัม
2. หมูบดละเอียด 200 กรัม
3. กุ้ง 200 กรัม
4. ข้าวคั่วบดละเอียด 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
5. ใบสะระแหน่
6. ผักชีฝรั่ง หั่นท่อน
7. น้ำมะนาว
8. น้ำปลา
9. พริกขี้หนูป่น


วิธีทำ
1. แช่วุ้นเส้นให้นิ่ม ตัดเป็นท่อน นำไปลวกในน้ำร้อนจนสุก ตักขึ้นพักให้สะเด็ดน้ำ
2. รวนเนื้อหมูและกุ้งให้สุก พักไว้
3. หัวปลีปอกเปลือกผ่าซีกหั่นบางๆตามขวาง แช่น้ำมะนาวหรือน้ำมะขามเปียกไว้จะได้ไม่ดำ
4. ผสมวุ้นเส้น เนื้อหมูบด กุ้ง น้ำมะนาว น้ำปลา คลุกเคล้าให้เข้ากัน ชิมรส
5. ใส่พริกขี้หนูป่น ข้าวคั่ว ใบสะระแหน่ ผักชีฝรั่ง คลุกพอเข้ากัน ตักใส่จาน รับประทานกับผักสดต่างๆ

Ingredients:

1. 350 grams Minced pork

2. 200 grams Prawn

3. 1 small pack glass noodle

4. 1 cup fresh mint leaves

5. 3 tablespoons lime juice

6. 2 tablespoons fish sauce

7. 2 tablespoons roasted sticky rice powder

8. 1/2 cup long coriander chopped

9. 1 tablespoon coarsely ground dried red chilli

10.1 cup water (or chicken stock)


Directions:

1. Heat the water in a small pot. Add minced pork after a minute add prawns cook for 2 minutes, tossing often to break up the meat. When cooked then take out cooked pork and prawns to the medium bowl.

2. Add a little bit water to the same pot wait until hot then add glassnoodle stir fry until glass noodle cooked that should be 30 second to 1 minute then take glass noodle out to the bowl with pork and prawns.

3. Add the mint, long coriander. Add the lime juice, fish sauce, rice powder, chilli powder. Then stir to combine everything well.

4. Before serving, you could garnish the serving dish with the cabbage, green bean, and mint. Thai people love to eat this dish with sticky rice and fresh vegetables.

2/20/2012

Deep Fried Fish with Chili Tamarind Sauce ปลาราดพริก















Ingredients:

1 Whole fish, cleaned and scaled

3-5 Smash shallots

5-6 Goat pepper, green and red

9-10 Smash Garlic cloves

2 Tbp. Palm sugar

2 Tbp. Fish sauce

1/4 cup tamarind marinade

2 Tbp. Vegetable oil (for Sauce)

1/2 cup Vegetable oil (for deep frying)


Directions:

1. Clean fish, wipe it up with the paper towel, cut both sides like a crisscross and sprinkle with salt. Heat oil in a wog or pan on high heat, as soon as the oil is hot, put the prepared fish to fry and immediately reduce the heat to meduim. Keep deep frying until both sides are crispied. Take it out from the pan, drain in a paper towel and lay on the serving plate.

2. Combine the tamarind with the hot water and squish it with your fingers to create a paste. Strain and set aside.

3. Heat a cook work and add vegetable oil, wait until oil is hot then add smash garlic and shallots, chilies and when the garlic is fragrant, add the tamarind water, palm sugar and fish sauce. Bring the heat up and boil for about 1-2 minutes, stirring well.

4. Pour the sauce over the fish and garnish with a few sprigs of coriander.

2/19/2012

Stir Fried Chicken with Cashew Nuts










Ingredients:


300 g. sliced chicken thigh

1 1/2 tablespoon soy sauce

2 tablespoons oyster sauce

1/3 cup roasted cashew nuts

2 spring onions, chopped

3 cloves garlic, minced

1/4 onion, cut into small cubes

4 dried chillies, chopped

1 teaspoon seasoning black soy sauce

1 tablespoon sugar

2 tablespoons vegetable oil

Directions:

1. 1. Heat vegetable oil in a wok over medium heat. When vegetable oil is hot, add minced garlic, chop onion, and dried chillies, and fry until fragrant.

2. Then add chicken, and season with black soy sauce, soy sauce, oyster sauce, and a little bit of sugar.

3. Stir fry until all ingredients mix thoroughly and chicken is cooked, then add roasted cashew nuts, and spring onion. Stir quickly for 1-2 minutes, then remove from heat.

4. Transfer stir fried chicken and cashew nuts to a serving dish, and serve with stream rice.

2/14/2012

Stir Fried Seafood with Holy Basil (Pad Kra Prao Ta lay)








Ingredients:

3 Squid, cut into bite-size pieces

200 g prawn

5 cloves garlic, finely chopped

1/2 cup onion, sliced

1 cup long green bean, chooped

2 tablespoons vegetable oil

2 teaspoons black soy sauce

2 tablespoons soy sauce

1 cup fresh holy basil

1 tablespoons oyster sauce

1 teaspoon fish sauce

7 chillies, chopped and pounded coarsely

ground white pepper



Directions:

1. Heat a wok until the oil is hot, then stir in the garlic, and then add onions. Stir another few seconds before adding long green bean and the seafood. Continue Stir-frying until chicken is cooked throughly.

2. Add chillies and sprinkle black soy sauce over the mixture and stir-fry another 15-20 seconds, season with oyster sauce and soy sauce.

3.Then add fresh basil leaves and fish sauce to taste. Stir and mix well. Sprinkle with white pepper.(if want) Stir and transfer to a serving with steamed rice and fried egg.

2/13/2012

Stir Fried Chicken with Ginger

















Ingredients:

1 piece chicken breast fillets cut into strips
100 g finely julienned ginger
100 g jew's ear mushroom cut into bite size
4 red chilli cut slice
1 onion cut into 1 inch size
1 cup spring onion
20 g roughly chopped garlic
1 tbs. bean sauce
1 tbs. oyster sauce
1 tsp. Soy sauce
1 tsp. vegetable oil


Directions:

1. Preheat the woke, add vegetable oil and garlic chopped stir well until fragrant. Add chicken and stir fry until cooked season with oyster sauce, soy sauce and bean sauce.

2. Add ginger onion stir fry then add jew's ear mushroom.

3. Add red chilli and spring onion.

4. Serve with stream rice. Eat up. :)

2/12/2012

หมูมะนาว Pork in Spicy Lemon Sauce.
















เครื่องปรุง

1. เนื้อหมูหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 300 กรัม
2. กระเทียมสับละเอียด 2 ช้อนโต๊ะ
3. พริกขี้หนูซอย 5-10 เม็ด
3. ผักชีหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
4. ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
5. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
6. น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
7. น้ำมะนาว 3-5 ช้อนโต๊ะ
8. คะน้า 3 ต้น ปอกเปลือกและหั่นเฉียงเป็นชิ้นพอดีคำ
9. ผักชี (สำหรับตกแต่ง)

วิธีทำ

1. นำสันในหมูมาล้างน้ำให้สะอาด ซับน้ำให้แห้งแล้วหั่นเป็นชิ้นขนาดพอดี

2. ปลอกเปลือกกระเทียม เด็ดขั้วพริก และตัดก้านผักชี นำไปล้างน้ำให้สะอาด จากนั้นสับกระเทียมและพริกสดเป็นชิ้นๆ ให้ละเอียด ส่วนผักชีนำมาซอยให้ละเอียด

3.นำพริก กระเทียมที่สับไว้ และผักชีซอยมาใส่ในถ้วยผสม เติมเครื่องปรุงต่างๆ คือ น้ำมะนาว ซีอิ้วขาว น้ำปลา และน้ำตาลทรายลงไป คนให้เข้ากัน ชิมรสตามชอบ เตรียมไว้เป็นน้ำจิ้มหรือน้ำราด

4.นำผักคะน้ามาเด็ดใบแก่ทิ้งไป จากนั้นก็นำไปล้างน้ำให้สะอาด หั่นใบเป็นท่อนขนาดพอคำ ส่วนก้านก็ให้ปลอกเปลือกออกแล้วหั่นเฉียง แล้วนำไปลวก

5. นำสันในหมูที่หั่นไว้ลงไปลวกในหม้อต่อ รอจนหมูสุกก็สะเด็ดน้ำแล้วนำไปจัดใส่จาน วางเคียงกับผักคะน้าที่ได้ลวกไว้แล้ว นำน้ำจิ้มที่เตรียมไว้มาตักใส่ถ้วยหรือจะนำมาราดลงบนหมูก็ได้แล้วแต่ความชอบ

2/10/2012

Chicken Thigh Panaeng Curry





Ingredients:

2 Chicken thighs
2 tablespoons panaeng curry paste
2 tablespoons vegetable cooking oil
150 gms coconut milk
2 tablespoons fish sauce
10 basil leaves
3 kaffir lime leaves
1 lemongrass
3 Red chilli

Preparations

1. Boil water with lemongrass then add chicken thighs wait until cooked.

2. Heat the oil in a wok and fry the curry paste for one minute, then pour in the coconut milk and boil.

3. Add chicken thighs and season with fish sauce.

4. Wait until cooked, add chilli and kaffir lime leaves. Serve with hot steamed rice.

2/08/2012

Rice Soup with Minced Pork ข้าวต้มหมูสับ



เครื่องปรุง

1. ข้าวสวยหุงเสร็จ 2 ถ้วย
2. หมูสับ 1 ถ้วย
3. ซุปก้อน 1 ก้อน
4. เกลือ 1 ช้อนชา
5. ขึ้นฉ่ายหั่นท่อน 1 ถ้วย

วิธีทำ

1. ต้มน้ำให้เดือด
2. ใส่ซุปก้อน และหมูสับปั้นเป็นก้อนเล็ก ๆ ลองไปในน้ำเดือด
3. ใส่ข้าวสวยลงไป รอให้เดือด ทิ้งไว้ประมาณ 10 นาที
4. ยกลงใส่ผักขึ้นฉ่าย ปรุงรส ด้วยซีอิ้วขาว ตามชอบ