1/25/2011

Eggs and Pork Five-Spice Stew










เครื่องปรุง

1. ไข่ต้มและปอกเปลือก 6 ฟอง
2. หมูสามชั้น หั่นชิ้นโตๆ
3. กระเทียม พริกไทย รากผักชี ตำละเอียด
4. น้ำตาลปี๊บ (หรือน้ำตาลทรายแดง)
5. ซีอิ๊วดำ ซีอิ๊วขาว
6. โป๊ยกั๊ก
7. อบเชย
8. น้ำมันพืช สำหรับผัดเครื่อง

ขั้นตอน

1. ต้มไข่ให้สุกและปอกเปลือกรอไว
2. เตรียมรากผักชี กระเทียม พริกไทย โขลกรวมกัน
3. หั่นเนื้อหมูเป็นชิ้น ๆ หมักด้วย ซีอิ้วดำ ซีอิ้วขาว พริกไทยดำ ทิ้งไว้ประมาณ 30 นาที หรือนานกว่านั้นก็ได้
4. ตั้งกะทะ ใส่น้ำมันพืช รอให้ร้อน ใส่รากผักชี กระเทียม พริกไทย ที่โขลกแล้วผัดให้เหลือง
5. ใส่เนื้อหมูลงผัด เติมน้ำตาลแล้วผัดให้เข้ากัน ตามด้วย โป๊ยกั๊ก และอบเชย
6. เติมน้ำลงในหม้อให้ท่วมหมู ใช้ไฟปานกลาง เคี่ยวจนหมูเปื่อยได้ที่แล้วใส่ไข่ลงไปเคี่ยวต่ออีกประมาณ 10-15 นาที
7. จัดแจงใส่ชาม

Ingredients :

1. 500g pork shoulder with fat and skin attached, cut into 4cm cubes

2. 7 cloves garlic

3. 20 peppercorns

4. 5 coriander roots

5. 4 cups water, or more

6. 2 blocks palm sugar (about 1/2 cup) or brown sugar

7. 4 tablespoons light soy sauce

8. 1 tablespoon dark soy sauce

9. 1 cinnamon stick

10. 2 tablespoons vegetable oil

11. 6-8 hard-boiled, peeled small eggs

12. 3 Star anise

Directions :

1. In a mortar pound the peppercorns until finely ground. Add the garlic and coriander roots and pound everything together until a homogenous mass forms. Set aside.

2. Heat the vegetable oil in a heavy-bottom large pot over medium high heat. Add the garlic-coriander-peppercorn mix and fry until fragrant.

3. Add the pork. Fry, stirring often, for about 5 minutes, or until the pork is browned on all sides.

4. Add the soy sauces. Keep stirring to help the pork absorb the saltiness.

5. Add the water, tofu, palm sugar and cinnamon stick and star anise. Add a little more water if necessary, to barely cover the meat. Bring to a gentle boil. Let simmer with the lid almost closed until the pork shoulder is tender, about 60-90 minutes.

6. When the pork is tender add the eggs and let them simmer in the broth for a little while longer.

7. Taste the broth. It should be more sweet than salty, but not cloyingly so.

No comments: